Security Blog

Eksport danych osobowych z bali


English version: Exporting personal data from logs


W zależności od konfiguracji podczas normalnej pracy WP Cerber może gromadzić informacje w bazie danych witryny. Informacje te można uznać za dane osobowe w świetle obowiązujących przepisów o ochronie prywatności (takich jak RODO ). Wszystkie te dane można wyeksportować na żądanie użytkownika lub usunąć z poziomu pulpitu nawigacyjnego WordPress za pomocą łatwego, niepotrzebnego narzędzia bazy danych.

Aby rozpocząć korzystanie z funkcji eksportu danych osobowych w WP Cerber, musisz włączyć ją w ustawieniach wtyczki. Przejdź do strony administratora zasad użytkownika i kliknij kartę Globalne. Przewiń do sekcji Dane osobowe. Kliknij opcję Włącz eksport danych i wybierz typ danych z dzienników Cerbera, które chcesz uwzględnić w plikach eksportu. Musisz skonfigurować te ustawienia przed przetworzeniem wniosków o eksport i utworzeniem plików eksportu. Pamiętaj, że te pliki eksportowe są dostępne do pobrania dla każdego, kto ma link do pobrania.

Eksport danych WordPress RODO

Korzystanie z narzędzia Eksport danych osobistych WordPress

Po włączeniu eksportu możesz użyć narzędzia WordPress Export Personal Data, które znajduje się w menu Tools / Export Personal Data. Wszystkie dane osobowe zostaną automatycznie włączone do pliku eksportu. Jeśli dane osobowe zostały zarejestrowane, plik będzie zawierał dwie niepuste sekcje: „Dziennik aktywności” i „Dziennik ruchu”.

Eksportuj dane osobowe RODO WordPress

Jakie dane są eksportowane

Po dodaniu i przetworzeniu żądania eksportu danych osobowych przez administratora witryny WP Cerber znajduje użytkownika WordPress z adresem e-mail podanym w żądaniu. Jeśli użytkownik zostanie znaleziony, wszystkie wpisy w dzienniku Cerbera dotyczące użytkownika zostaną zawarte w pliku eksportu. Jeśli nie ma użytkownika WordPress powiązanego z adresem e-mail w żądaniu, plik eksportu nie zawiera żadnych danych.

Rodzaj i ilość danych, które należy uwzględnić w pliku eksportu, zależą od ustawień wtyczki. Musisz je skonfigurować w zależności od tego, na podstawie jakich przepisów (takich jak RODO w Europie lub CCPA w Kalifornii) przetwarzane są dane osobowe w Twojej witrynie.

Należy również pamiętać, że jeśli rejestrowanie żądań jest wyłączone w ustawieniach Inspektora ruchu, nic z dziennika żądań nie jest dołączane do pliku eksportu. Jak również przesłane pola formularza nie są uwzględniane, jeśli pola żądania zapisywania są wyłączone.

Format danych

Plik eksportu jest generowany i kompresowany do archiwum ZIP przez WordPress. Wszystkie wpisy generowane przez WP Cerber mają format JSON, który jest uniwersalny i można go łatwo odczytać i / lub zdekodować. Ten format jest używany, ponieważ funkcja eksportu danych osobowych jest ograniczona przez WordPress do używania wyłącznie zwykłego tekstu . Jeśli chcesz uzyskać plik eksportu w formacie CSV, musisz zamiast tego użyć funkcji WP Cerber Export, przeczytaj więcej poniżej.

Zalecane ustawienia RODO

Musisz włączyć wszystkie ustawienia w sekcji Dane osobowe.

Rozwiązywanie problemów

Jeśli po kliknięciu Pobierz dane osobiste na stronie administratora Narzędzia / Eksportuj dane osobiste widzisz następujący błąd, załaduj stronę ponownie za pomocą klawisza F5 na komputerze PC lub klawiszy Command + R na komputerze Mac.

WordPress GDPR export user data

An error occurred while attempting to export personal data. Exporter index is out of range.

Alternatywny sposób eksportowania danych związanych z użytkownikiem

Korzysta z funkcji Eksportuj na karcie Aktywność i stronie Ruch na żywo.

Jakie wersje oprogramowania potrzebujesz

Narzędzie opisane powyżej jest dostępne od wersji WordPress 4.9.6 i WP Cerber 8.5.8

Czy wtyczka WP Cerber przetwarza dane osobowe w chmurze?

Wtyczka WP Cerber nie wysyła ani nie przetwarza danych osobowych w żadnej chmurze. Bardzo poważnie podchodzimy do Twojej prywatności, prywatności użytkowników i naszej reputacji. Jesteśmy głęboko przekonani, że żadne dane osobowe lub wrażliwe informacje techniczne nie mogą być przetwarzane ani przechowywane na naszych serwerach.

Last posts from WordPress security blog


I'm a team lead in Cerber Tech. I'm a software & database architect, WordPress - PHP - SQL - JavaScript developer. I started coding in 1993 on IBM System/370 (yeah, that was amazing days) and today software engineering at Cerber Tech is how I make my living. I've taught to have high standards for myself as well as using them in developing software solutions.

View Comments
There are currently no comments.